Društvo, politika, digitalne tehnologije

Digitalno

Aplikacija za sigurno dopisivanje: Telegram je prava šminka!

Decembar 9, 2018

Aplikacija za sigurno dopisivanje: Telegram je prava šminka!

Živimo u digitalnom dobu. Ma koliko govorimo o tome da zemlje Balkana sporo napreduju (neko bi rekao i nazaduju), nema dileme da smo postali u potpunosti zavisni od tehnologije. Kao i u ostalim digitalno preokupiranim zemljama, za nas sve važnije postaje pitanje digitalne sigurnosti, koja se pored zaštite privatnih podataka, odnosi i na zaštitu digitalne i internet komunikacije.

U takvoj atmosferi novootvorenih pitanja i dilema, jedno od najznačajnijih jeste pitanje:

Kako najsigurnije komunicirati putem mobilnih aplikacija?

U ovom članku nećete pročitati različite prijedloge, kao što to možete učiniti u moru drugih članaka na ovu temu, već ćemo se osvrnuti na jednu aplikaciju za dopisivanje i pozive koja se naročito ističe. Takođe, nećemo se samo baviti njenom sigurnošću (iako je to najvažniji aspekt), već i ukupnim doživljajem i ugodnošću prilikom samog korištenja, koji su važni za one koji mnogo vremena provode u mobilnoj internet komunikaciji.

Dame i gospodo, predstavljam vam:

Brzina, jednostavnost, sigurnost!

TELEGRAM

Nakon vijesti da je Facebook kupio WhatsApp aplikaciju za dopisivanje i razgovor, u tech zajednici ponovo su nastale burne rasprave povodom pitanja o mobilnim aplikacijama i sigurnosti povodom privatnih informacija i komunikacije između korisnika.

Upravo u tom prostoru dilema, pitanja i bezbjedonosnih izazova, osvanula je aplikacija “Telegram”, djelo iza kojeg stoje ruska braća Nikolai i Pavel Durov. Nikolai, kao programer i Pavel kao CEO, zamislili su mobilnu aplikaciju Telegram kao bastion slobodne komunikacije između internet korisnika.

Među prvima su uveli opciju tajnog razgovora i samouništavajućih poruka (secret chat), kao i end-to-end enkripciju (razmjena poruka od korisnika do korisnika, bez posredovanja preko Telegram servera), što je natjeralo konkurenciju (kao što je Viber) da više rade na polju digitalne sigurnosti.

Međutim, ono što Telegram čini zaista primamljivim nije samo bezbjednost i sistem decentralizovanih servera koji održavaju Telegram mrežu, već odlično napisan kod koji omogućava izuzetno ugodan rad (tzv. user experience).

Čistoća interfejsa, brzina aplikacije i audio poziv izuzetno visokog kvaliteta čine ovu aplikaciju sve popularnijom u digitalnom svijetu. Takođe, mogućnosti super-grupa čine Telegram izuzetno zanimljivim i za oglašivače, kao i različite društvene pokrete.

Naravno, moramo biti pošteni i osvrnuti se na određene nedostatke Telegrama, mada je veliko pitanje da li su to zapravo nedostaci ili samo posljedica nedovoljnog razumijevanja onoga što Pavel Durov zastupa i radi.

Najveći razlog za kritiku aplikacije Telegram jeste sigurnosni protokol koji se koristi za tzv. “end-to-end” enkripciju, kao i činjenica da regularno dopisivanje nije enkriptovano po ovom “E-2-EE” principu. Naime, preporuka stručnjaka iz oblasti digitalne kriptografije jeste da se za ovakav oblik komunikacije koristi tzv. “Signal protokol”. Taj protokol, ne samo što je najpoznatiji, nego trenutno važi i kao najteži za “hakovati”.

Telegram je, umjesto implementacije “Signal protokola”, kodirao svoj sistem za enkripciju nazvavši ga “MTProto”, koji ima tri osnovne grane (napomena: ovo je pojednostavljena šema za potrebe ovog teksta):

  • Normalno dopisivanje koje se vrši preko Telegram servera,
  • End-to end dopisivanje u okviru tajnog prozora,
  • End-to-end glasovna komunikacija.

Upravo je razvoj “na svoju ruku” novog protokola doveo do “paljbe” kritičara po ovoj aplikaciji, međutim, još uvijek niko nije dokazao da je aplikacija zaista nesigurna. Naprotiv, u prilog tezi da je Telegram na pravoj strani, govori i činjenica da je isti zabranjen u Rusiji i Iranu nakon što je Pavel Durov odbio da im preda enkripcijske ključeve.

Da li to otvara pitanje: zašto druge aplikacije nisu blokirane u tim zemljama?

Dodatno, ova tema postaje zanimljivija nakon što uočimo ogroman pritisak kojeg kompanija Facebook vrši na tim koji stoji iza Telegrama. Ne samo što su im uklonili zvaničnu Facebook stranicu, već je primjetan rast propagandnih tekstova koji pretjeruju sa kritikom, a na kraju nude WhatsApp kao bolje i sigurnije rješenje. Takvi napadi, koji su u svojoj osnovi marketinški potezi, otvaraju pitanje: “Zašto je Telegram toliki trn u oku WhatsApp-u, a samim tim i kompaniji Facebook?”

Da li je razlog samo poslovne prirode (Telegram i WhatsApp su konkurencija, a u prilog tome govori i ogroman broj funkcionalnosti koje je WhatsApp razvio ugledajući se na Telegram) ili postoje dublji razlozi koji se tiču digitalne bezbjednosti?

U tom kontekstu treba sagledati i činjenicu da je Facebook jedna od najozloglašenijih kompanija kada je riječ o privatnosti korisnika, te da postoje brojne teorije o navodnoj saradnji između ove kompanije i američkih obavještajnih službi.

Međutim, ulaziti u dublju analizu ove problematike nije moguće. Prije svega, razlog je nedovoljno informacija, kako stručne (programerske) prirode, tako i informacija koje su u suštini političke.

Ono što definitivno govori u prilog Telegramu, jeste fantastična usklađenost koda i sigurnosti, pružajući tako korisnicima poprilično “glatak” osjećaj korištenja, bez ometanja u vidu sporog otvaranja prozorčića i sl. Dodatni nivo sigurnosti donosi opcija tajnog razgovora, koja u dopisivanje uvodi end-to-end enkripciju i nestajanje poruka nakon protoka određenog vremenskog roka.

Navešćemo i nekoliko dodatnih razloga koji čine ovu aplikaciju sjajnim izborom:

  1. Možete urediti svoje poruke nakon što ih pošaljete (opcija “edit”, koju sada i konkurentske aplikacije preuzimaju);
  2. Neograničen cloud za datoteke, fotografije, audio zapise, linkove. Jedino ograničenje jeste da veličina pojedinačnog fajla ne prelazi 1024 mb, odnosno 1 gigabajt (realno, ko još šalje u chat aplikaciji fajlove veće od toga?);
  3. Sistematski sortirane datoteke, fotografije, audio zapise i linkove, te brzu “search” opciju koja omogućava da precizno dođete do sadržaja koje ste ranije postavili u prozoru za dopisivanje (takođe funkcionalnost koju preuzimaju konkurentske aplikacije);
  4. Možete gledati YouTube video klipove unutar chat prozora;
  5. Mogućnost supergrupa;
  6. Mogućnost da Telegram koristite na više uređaja, kako mobilnih, tako i na računarima, tabletima, pri tome koristeći jedan te isti nalog.
  7. Mogućnost da se “dopisujete” sami sa sobom, kao i mogućnost privatnog prostora za datoteke, što je prilično praktično kada razmjenjujete više manjih datoteka između telefona i računara.

Za kraj, ono što je važno istaći jeste da brojne funkcionalnosti koje je Telegram uveo u svoju aplikaciju polako postaju dostupne i u drugim aplikacijama (kako to već konkurencija mora da čini, da bi opstala), ali brzina, čistoća i ugođaj koji Telegram pruža, trenutno su nenadmašivi.

Recimo, aplikacija “Signal” koja se vodi među stručnom javnošću kao najsigurnija aplikacija za dopisivanje, ne pruža ugodan osjećaj ni blizu koliko to čini Telegram. Kada se pri tome uzme u obzir i naročita posvećenost sigurnosti Telegram sistema (i činjenica da su ponudili 200.000$ hakeru koji provali njihov kod, kao i to da do sada niko nije uspio da dokaže da nešto nedostaje sistemu), zaključak je da je u pitanju revolucionarna aplikacija koja može da odgovara svakom korisniku mobilnih uređaja.

Dakle, ukoliko volite da eksperimentišete, ili vam je važna digitalna sigurnost prilikom razmjene informacija, ili ste jednostavno ljubitelj kvalitetno napisanih aplikacija, Telegram je 100% rješenje za vas.

TELEGRAM – Link ka Google PlayStore:

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.telegram.messenger&hl=sr

(možete ga naći i na AppStore za iOS uređaje)


Napisao: